Wat is het verschil tussen een PVC-vloer en een laminaatvloer?

Wat is het verschil tussen een PVC-vloer en een laminaatvloer?

Kies je voor een PVC-vloer of een laminaatvloer in jouw woning? Er zijn verschillende onderdelen waar je rekening mee dient te houden in het maken van een keuze. We zetten hier de belangrijkste verschillen op een rijtje. We helpen je graag bij het maken van de meest geschikte keuze!


Materiaalverschil tussen PVC-vloer en laminaatvloer

De samenstelling van een PVC vloer is voornamelijk kunststof, maar de huidige dessins en structuren zijn haast niet meer te onderscheiden van een houten vloer. Een PVC-vloer is ongeveer 3 millimeter dik. Laminaat is opgebouwd uit verschillende laagjes. De toplaag is van kunststof, zodat de vloer goed tegen een stootje kan. De toplaag kan variëren in dikte, wat vaak in relatie staat tot de prijs en tot de duurzaamheid van de vloer.

Prijsverschil tussen PVC-vloer laminaatvloer

PVC-vloeren worden verkocht vanaf €15,- per vierkante meter. De prijzen van de betere PVC-vloeren lopen echter al gauw op tot €30,- per vierkante meter. Laminaatvloeren worden al verkocht vanaf €5,95,- per vierkante meter. De kwalitatief betere vloeren komen meer in de buurt van de €20,- tot €30,- per vierkante meter.

Onderhoudsverschil tussen PVC-vloer en laminaatvloer

Een PVC-vloer is gemakkelijk te onderhouden met een dweil, stofzuiger of bezem en heeft verder geen bijzonder onderhoud nodig. Wees voorzichtig met de hoeveelheid water die je gebruikt bij het dweilen! Bij laminaat geldt eigenlijk hetzelfde als bij een PVC-vloer, stofzuigen en afnemen met een vochtige doek is meer dan ruim voldoende om de vloer netjes te houden.

Montageverschil tussen PVC-vloer en laminaatvloer

Bij PVC-vloeren heb je de keuze uit de zogenaamde klik variant en de gelijmde variant. Indien je kiest voor de klik variant is het mogelijk om de vloer zelf te leggen, maar een PVC-vloer vraagt te allen tijde om een zeer gladde ondergrond, de vloer zal dus eerst geëgaliseerd moeten worden. Dit kun je het beste door een professional laten doen. Je kunt ook kiezen voor de gelijmde variant, waarbij wij altijd adviseren om dit door een van onze professionals te laten doen, het is een lastige klus! Een gelijmde variant voelt vaak gladder aan en is een stuk stiller dan de klik variant. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat. Een laminaatvloer kan gemakkelijk zelf gemonteerd worden in huis. Dit scheelt weer in de kosten! Zorg voor een goede ondervloer om geluidshinder te voorkomen. Laminaat wordt ‘zwevend’ gemonteerd, dit houdt in dat de vloer niet vast zit aan de ondervloer, maar hier simpelweg bovenop wordt geplaatst.

tip!
Denk goed na over de aanschaf van een geschikte ondervloer bij het plaatsen van je nieuwe vloer!

Geluidsverschil tussen PVC-vloer en laminaatvloer

Een verlijmde PVC-vloer is nagenoeg helemaal stil. In een appartement mag een PVC-vloer met een goede ondervloer ook worden gelegd. Laminaat is stijver van vorm en produceert daarom meer geluid. Denk bij de aanschaf van laminaat aan een geluidreducerende ondervloer.

Vloerverwarming mogelijkheden bij PVC-vloer en laminaatvloer

Een PVC-vloer met vloerverwarming gaat goed samen, met name wanneer je voor een gelijmde PVC-vloer kiest. Mede door de ondervloer heeft laminaat een isolerende werking, hierdoor is het effect van de vloerverwarming minder. Er zijn speciale, dunnere laminaatvloeren die zonder ondervloer kunnen worden gelegd en wel geschikt zijn in combinatie met vloerverwarming. We voorzien je hierin graag van advies!

Beschadigingenverschil tussen PVC-vloer en laminaatvloer

Kleine beschadigingen aan PVC kunnen soms met onderhoudsproducten worden hersteld. Heb je een verlijmde PVC-vloer dan kun je zelfs nog een lamel vervangen. Bij een klik variant wordt dit lastiger. Een PVC-vloer kan goed tegen een stootje en zal niet snel krassen dankzij de beschermende bovenlaag. Voor een laminaatvloer geldt dat deze ook niet snel zal krassen, dit komt door de harde en beschermende kunststof bovenlaag. Let wel op met vocht bij laminaat, een overdaad is slecht voor de vloer!

Gerelateerde vragen

Niet gevonden wat je zocht?

Stel je vraag per e-mail!

Vul onderstaand contactformulier in. Wij beantwoorden je vraag dan alsnog persoonlijk via de e-mail.